Een puppy! Wat nu?

Handleiding voor uw nieuwe puppy:

Dit is de handleiding die wij meegeven aan nieuwe eigenaren van een ruwharige teckel pup

Uw Teckel en U.
Hier volgen en aantal zaken dat u weten moet over het hebben, houden en opvoeden van uw nieuwe puppy.

Voordat u uw puppy komt halen.
In de dagen voordat u uw puppy komt afhalen moet u de volgende zaken niet vergeten te regelen.

Zorg voor een halsband en een riempje. De halsband kan ongeveer 27 cm lang zijn, u zult er wel wat gaatjes bij moeten laten maken, maar dan kunt u hem wat langer blijven gebruiken. Laat u niets onnodigs aansmeren door een overijverige verkoper in de dierenwinkel.

U hoeft geen speciale eten- en drinkbakjes te kopen, u kunt rustig een stenen schaaltje gebruiken dat u al in huis heeft, het is natuurlijk veel leuker als de hond een eigen bak heeft, maar die kunt u altijd nog kopen. Zorg  er wel voor dat het bakje stevig staat en dat het niet te hoog is.

Het is voor uw hondje het beste om in huis een eigen plaats te krijgen om te slapen. Zorg dus voor een plaats en een mand of huiskamerbench voordat het puppy komt. Wij adviseren om de hond te leren in een af te sluiten bench te slapen, zodat hij daar ook in kan als u bijvoorbeeld een aantal uren van huis weg moet en de hond kan niet mee. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zielig om een hond voor langere tijd in een bench te laten, een hond kent het begrip tijd niet, wel voelt een hond of hij zijn behoeften moet doen. Het voordeel van een bench is, dat de hond weet dat als hij erin moet hij geen rotzooi mag trappen of blaffen, dit moet u de hond natuurlijk wel leren.

De pup komt net uit een omgeving waar hij kan spelen met andere honden en puppies, dus als u thuis komt zal de hond zich op zijn manier alleen voelen en zich gaan vervelen. Het is dus uw taak om de hond “bezig” te houden of te zorgen voor voldoende speeltje zodat de pup zichzelf bezig kan houden. Natuurlijk moet u in de eerste maanden zeer veel aandacht aan uw hond besteden. Zorg ervoor dat de speeltjes zacht zijn, niet in kleine stukjes geknaagd kunnen worden en daarna doorgeslikt. Om mee te beginnen zijn oude pluche beesten ideaal.

Spreek met iedereen in huis af wat de hond nu en in de toekomst wel en niet mag en spreek af dat iedereen zich aan deze regels houdt. U zult hier in de toekomst veel plezier van hebben en het is niet verwarrend voor de hond.

De eerste dagen en weken.
Na de aankomst van uw puppy moet u gelijk beginnen met de opvoeding, hieronder volgen een aantal belangrijke regels. Natuurlijk kunt u in een aantal gevallen enkele kleine wijzigingen aanbrengen, maar denk altijd aan het welzijn en de gezondheid van uw puppy.

Begin gelijk met de opvoeding, toen het puppy nog bij de fokker was deden de moeder en de eventueel andere aanwezige honden dat. WEES CONSEQUENT bij het opvoeden en wijk niet af van de door u gestelde regels. Laat u iets toe, dan is het voor de hond bijzonder verwarrend als dit de volgende keer niet mag en de keer daarna weer wel en daarna weer niet. U merkt het al, zelfs voor u zelf klinkt dit verwarrend.

Om uw hond zindelijk te krijgen moet u veelvuldig met het beestje naar buiten; na het eten, na het slapen en ook regelmatig tijdens het spelen. Maak van het uitgaan een vast ritueel, zodat de hond te voortekenen gaat herkennen en dus weet waar hij aan toe is.

Als de hond in huis plast of poept heeft het absoluut geen zin om de pup er met zijn neus doorheen te halen.Een mondelinge afstraffing is altijd voldoende, maar hou het binnen de perken. Begin zo’n straf altijd met het noemen van de naam van de hond.

Het is uiteraard een goede zaak om samen met uw puppy naar een puppycursus te gaan, zowel voor het  hondje als voor u. Ga echter wel naar een cursus die gegeven wordt door een vereniging die aangesloten is bij de Raad van Beheer, hier werken goed opgeleide mensen. Laat u op een cursus NOOIT overhalen om een slipketting te gebruiken, dit is slecht voor de keel van de pup en kan zelfs een nekhernia bespoedigen. Denk eraan dat gehoorzaamheid iets is wat alleen bereikt kan worden door veel geduld en heel veel oefenen en niet met mogelijk schadelijke dwangmiddelen.

Ga ook veelvuldig op pad met uw hondje en neem het overal mee naartoe, het beestje moet tijdens de eerste weken aan veel dingen gewend raken, zodat het op latere leeftijd niet voor verrassingen komt te staan. Neem het puppy mee wanneer u weg gaat met de auto, tram, bus en trein. Breng het hondje na alle  inentingen ook in kontakt met andere honden, katten en eventuele andere aanwezige huisdieren.

Voeding.
Hoeveel geef ik mijn puppy te eten en te drinken en welke voedingen gebruik ik daarvoor.

Voor de eerste week krijgt u van de fokker voeding mee, u kunt ervan uit gaan dat dit de beste voeding is voor uw puppy. Blijf dit voer aan de hond geven totdat de hond het er minder goed op gaat doen of totdat de ontlasting blijvend van samenstelling verandert. Dan wordt het tijd om eens van voermerk te wisselen.

Gebruik altijd voer waarop staat dat het een kompleet voer is, u hoeft dus geen toevoegingen bij te voeren,  zoals vitaminen en kalk. Laat u niets wijs maken door de dierenwinkel!

Tot de leeftijd van 4 maanden kunt u het beste zo’n 3 maal per dag een beetje voer neerzetten, omdat een pup in het begin heel veel energie verbruikt. Kijk goed naar uw puppy; te dik, dan geeft u teveel eten; te mager, dan geeft het hondje te weinig voer, maar blijf altijd kijken of het hondje er goed uit ziet.

Na de leeftijd van 8 maanden gaat u de hond te eten geven zoals een volwassen hond, 2 maal per dag (1 maal kan ook).

Laat de pup meerdere soorten voedsel eten, zoals brokken, blikvoer en vers vlees (de complete maaltijden uit de diepvries).

Overige dingen die u moet weten.
Dit zijn belangrijke zaken waar u niet van af mag wijken, tenzij de dierenarts of fokker u anders vertelt.

Inenten en ontwormen.
Wanneer u uw puppy mee naar huis neemt is het puppy al ingeënt en ontwormd. Op 12 weken of 3 maanden dient de pup de grote cocktail te krijgen van de dierenarts. De dierenarts zal u ook vertellen wanneer het tijd is om het hondje opnieuw in te enten en ontwormen.

Verzorging.
Om de vacht mooi te houden is het goed om de hond om de dag te borstelen en 1 maal per week te kammen. U kunt dan meteen de oren, tanden en nagels nakijken. Zorg dat de oren en tanden niet vuil zijn en reinig die zonodig. De fokker kan u vertellen hoe u dit het makkelijkst kunt doen.

Trimsalon.
Laat het trimmen van uw hond over aan de ervaren trimsalons en zorg dat men het hondje nooit scheert of  knipt, de hond dient GEPLUKT te worden. Doet men dit niet, dan is dit zeer slecht voor de vacht van uw hond.

Wassen.
Probeer uw hond zo min mogelijk te wassen, dit tast namelijk de beschermende vetlaag en de zelfreinigende werking van de huid aan.

Gebit.
Op de leeftijd van ca. 4 maanden gaat de pup het gebit wisselen, u moet hierbij opletten of alle melktanden eruit gaan. Het kan een enkele maal voorkomen dat de hoektanden blijven zitten. Is dit het geval, doe dan zelf niets, maar ga naar uw dierenarts.

Zijn er vragen over uw puppy, informeer dan bij de fokker of de dierenarts wat de oplossing is. Vaak is er niets bijzonders aan de hand, maar soms juist wel. Vraag het niet aan mensen die er geen verstand van hebben, zij kunnen u wel eens de verkeerde antwoorden geven en dan zit u met de problemen.

Wij wensen u nog vele jaren plezier en gezelligheid toe met uw nieuwe teckeltje.

Geschreven door:
Fam. Ladru.
Ruwhaar Teckelkennel “of Mitch’s Choice”